Делото срещу четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер,

...
Делото срещу четиримата български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер,
Коментари Харесай

В Турция започва делото срещу български граничари за смъртта на бракониер

Делото против четиримата български граничари, обвинени за гибелта на турски нарушител, стартира в Наказателния съд в Къркларели, оповестява Дарик. Случаят е от пролетта на 2008 година, когато рибарят Ялчън Ерджан, дружно със свои сътрудници, влезнал в наши териториални води за противозаконен улов на калкан.

Вдигнатият по паника екип от граничари - Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се доближил до гемията с щурмова гумена лодка. Но в отговор бракониерите скочили с канджи. При последвалата битка, револверът на Цонков заплел в мрежите и създал изстрел, който пронизал Ерджан. На път за болничното заведение в Царево той умрял от раната.

У нас, макар че българските граничари бяха оправдани от всички правосъдни инстанции, като одобриха, че несъмнено става въпрос за трагичен случай, наказателният съд в Къркларели възобнови следствието против българите.
Според най-песимистичните прогнози, южната ни съседка може да изиска екстрадицията на Цонков и сътрудниците му. Граничарите няма да участват на процеса. Те ще бъдат представлявани от нает от българската страна и акредитиран от тях турски юрист. Той ще изиска производството да бъде прекъснато и граничните служители на реда да бъдат оправдани.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР